Wijzigingen die in 2021 de positie van de belegger (mogelijk) beïnvloeden.

O

ndanks dat 2020 nog vers in ons geheugen staat gebrand, leven we inmiddels alweer in de eerste week van januari. Vaak is januari een mooie begindatum om nieuwe regels van start te laten gaan, zo wordt tenminste in Den-Haag gedacht 😉. Dit wil zeggen dat er ook het een en ander gaat veranderen voor de vastgoedbelegger. Gelukkig betekent het niet dat alle regels al van kracht zullen zijn in 2021. Maar toch wel fijn dat je weet wat er te wachten. Wat gaat er komend jaar dan precies veranderen voor de vastgoedbelegger, waar moet je rekening mee houden. In deze blog hebben we alle nieuwe regels voor je opgesomd. Pak er een lekker Haags bakkie pleur bij, en lees snel verder.

Opkoopbescherming

De eerste regel slaat op de opkoopbescherming. Gemeenten kunnen zouden wijken aan kunnen wijzen waar ze beleggers min of meer buitenspel willen gaan zetten. Voor starters op de woningmarkt of mensen met een middeninkomen moet dan voorkomen worden dat beleggers woningen opkopen die vervolgens weer verhuurd worden. De minister wil daarmee de betaalbaarheid van woningen verbeteren en excessen tegengaan.  

Heffingsvrij vermogen

De Eerste Kamer behandelde op 15 december 2020 het voorstel om het heffingsvrij vermogen van box-3 te verhogen naar € 50.000,- of € 100.000,- met een fiscaal partner. De overheid schat in dat bijna 1 miljoen spaarders en kleine beleggers ten opzichte van 2020 geen box-3 belasting meer zullen betalen. We moeten dus even afwachten of dit in de loop van 2021 ook wettelijk geregeld zal worden. Naast de mogelijke aanpassing in de wet, staan er nu ook zaken wel vast.

Overdrachtsbelasting

Zoals de meeste van jullie niet ontgaan was, zal de overdrachtsbelasting worden aangepast. In grote lijnen betekend dit: de huizenkoper onder de 35 jaar betaalt vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting. Die regeling is in die zin tijdelijk dat vanaf 1 april 2021 een wijziging optreedt. Dan geldt de vrijstelling alleen nog voor huizen tot maximaal € 400.000.- Daarboven is de overdrachtsbelasting 2%. De keerzijde is dat iedereen die vanaf 1 januari 2021 een huis koopt maar er niet zelf in gaat wonen, 8% in plaats van 2% overdrachtsbelasting gaat betalen. Dat lot treft de belegger maar ook degene die bijvoorbeeld in verband met studie een huis voor zijn of haar kind koopt.

“De keerzijde van het afschaffen van de overdrachtsbelasting is dat het óok degene treft die een huis koopt voor zijn of haar kind

– Rikus Dontje

Energielabels

Vanaf 2011 is de energieprestatie van een woning onderdeel van het woningwaarderingssysteem. Simpel gezegd, naarmate een woning energiezuiniger is des te hoger de wettelijk maximale huurprijs wordt. Vanaf 1 januari wordt de energieprestatie aan de hand van bepalingsmethode NTA 8800 vastgesteld. Maar het is nog maar de vraag of de toepassing van die methodiek tot verschuivingen zal leiden.

Kort samengevat

Nu je in grote lijnen weet wat er jou wellicht staat te wachten als vastgoedbelegger, is het handig om hierop in te spelen. Verdiep je in jouw achtergrond en je doelen voor de toekomst. Stel jezelf de vraag; wat gaat er precies veranderen in mijn situatie en waar moet ik opletten. Het is misschien niet het leukste aspect wat bij vastgoed komt kijken, maar wel een hele belangrijke! Weet  je het even niet en heb je wat extra zekerheid nodig in de vorm van een vastgoedcoach, die samen met jou naar een bepaalde casus kijkt? Neem dan eens contact met ons op, we helpen je graag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *