Wat is er mogelijk als je geen eigen vermogen hebt?

W

e krijgen vaak de vraag; ‘’kun je wel beginnen met beleggen in vastgoed als je geen eigen vermogen hebt? Moet ik niet €100.000,- op mijn spaarrekening hebben om te kunnen beginnen?’’ In deze blog leggen we je uit dat je heus met een kleiner startersbedrag kun starten, óf zelfs met 0,-.

De 70-30 regel.

We beginnen met de vuistregel die wij zelf aanhouden: de 30 – 70 regel om een gezonde belegging aan te kopen. Hiermee bedoelen we: 30% van het aankoopbedrag zelf in leggen en de overige 70% laten financieren. Deze verhouding (30-70) betreft namelijk wat ons betreft een gezonde LTV (Loan-to-value). Een gezonde LTV is belangrijk omdat je zo het risico van je belegging minimaliseert. Om het risico te minimaliseren, is het van belang dat de opbrengst bij een eventuele executie (verplichte verkoop) hoger is dan de uitstaande leensom. Want wat als de vastgoedmarkt in elkaar stort? (Waar we natuurlijk niet vanuit gaan, maar niks is onmogelijk 😉 ) In het geval van een loan-to-value van 30-70 mag in een crisis de waarde van je vastgoed tot wel 30% dalen voordat de waarde van het vastgoed lager is dan de uitstaande leensom.

Sta je open voor wat meer risico, dan kun je ook heel goed een belegging aankopen met 20% of minder. Want er zijn ook wel financiers te vinden die leningen van 80% of eer verstrekken.

Samengevat zou je dus een eigen belegging kunnen kopen met een eigen vermogen van circa €20.000,- (afhankelijk van het risico dat je bereid bent om te nemen en de aankoopsom van de belegging die je wilt kopen). Maar wat nou als je minder eigen vermogen hebt opgebouwd, zijn er dan nog andere opties?

Vastgoedfondsen.

Zeker zijn er dan nog andere opties! Denk aan vastgoedfondsen om met een kleinere inleg te beginnen met beleggen. Een vastgoedfonds is een beleggingsfonds waarin je zou kunnen deelnemen. Het beleggen in zo’n fonds kan met een zelfgekozen bedrag. De inleg hiervoor kan al vanaf een paar tientjes of paar honderd euro.  Met dit bedrag van jou, samen met inleg van andere beleggers, (en soms gedeeltelijk gefinancierd met een lening) investeert het fonds vervolgens in bepaalde beleggingen. De verhuur en verkoop van het vastgoed levert het fonds geld op, wat vervolgens als winst aan de beleggers wordt uitgekeerd. 

”We kunnen het niet vaak genoeg benoemen; netwerken netwerken en nog eens netwerken! Dus: ga netwerken. En laten we hier nou net een platform voor hebben.

– Charlotte van der Velde (Vastgoedcoach)

Beleg samen met iemand in vastgoed.

Hetzelfde geldt voor het gezamenlijk investeren. Als beginnende belegger ben je uiteraard niet het enige ‘’groentje’’ dus netwerk is hierbij een belangrijk aspect om op die te connecten met mensen die samen zouden willen investeren in een belegging waardoor je soms maar een klein deel inleg nodig hebt en dan toch al een deel vastgoed bezit! En we kunnen het niet vaak genoeg benoemen; netwerken netwerken en nog eens netwerken! Dus: ga netwerken 😉 En laten we hier nou net een Platform voor hebben waarop een grote community actief is waar je wellicht wat aan zult hebben! 

100% laten financieren.

Nu hebben we het over een kleinere inleg gehad, maar dat is dus nog steeds een bedrag. Heb je die kleinere inleg niet? Dan zou je op zoek kunnen gaan naar een bank die aan 100% financiering doet. Echter zijn wij niet zo’n fan van 100% laten financieren gezien je hier geen gezonde LTV mee behaald en dit zoals eerder uitgelegd wel heel fijn zou zijn. Ook zitten er zeker haken en ogen aan verbonden en is het lastig om in de huidige markt een deal te vinden waarmee je met 100% financiering een goed rendement kunt behalen, maar weet dat het wel een optie zou kunnen zijn om op die manier je een aankoop te doen!

Crowdfund je eigen inleg.

Je zou je eigen inleg bij elkaar kunnen ‘’crowdfunden’’ om zo aan die 20% tot 30% eigen inleg te komen, maar je zou ook via een crowdfunding kunnen deelnemen in een vastgoedproject. Het idee achter crowdfunding is dat meerdere personen een klein bedrag inleggen en dat deze investeringen samen het aankoopbedrag vormen voor de belegging. Lijkt je dit wat? Hiervoor zou je altijd een kijkje kunnen nemen op bijvoorbeeld www.crowdrealestate.nl.

Leen je eigen inleg.

Misschien heb je wel familieleden of vrienden, kennissen, noem maar op, die jou een bedrag willen lenen om op die manier ‘’opstart-bedrag’’ te verkrijgen (zonder hier rente op te moeten betalen) óf misschien kun je wel geld lenen van een investeerder die zelf niet de tijd heeft om goede aankopen te zoeken ;).

Myrthe geeft in haar boek al aan; ‘’Als je €3.000,- bij elkaar kunt sparen of lenen, kun je vastgoedbelegger worden!’’ Het is natuurlijk niet zo gezegd zo gedaan, gezien hier ook nog een partij om de hoek moet komen kijken om de rest te financieren. Maar een starters bedrag bij elkaar sparen kan dus enorm waardevol zijn om zo de eerste stap te kunnen nemen!

En voor wie het leuk vindt om te lezen hoe Myrthe met geleend geld is begonnen om haar eerste belegging te financieren; in haar boek ‘’Koop je rijk’’ vertelt ze je er alles over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *