Vakantie in eigen land: beleggen in recreatiewoningen

M

et het vakantiegeld op mijn bankrekening kom ik al een beetje in de vakantiesfeer. Dit geld gebruiken wij, als vastgoedbeleggers, natuurlijk niet om op vakantie te gaan. Dit wordt aan de spaarpot toegevoegd om misschien wel een eigen vakantiewoning te kopen en daar ook nog eens geld mee te verdienen (en stiekem af en toe zelf van te genieten!) Veel van ons hebben afgelopen zomer -door noodgedwongen vakantie in eigen land- kennis mogen maken met recreatiewoningen. Los van een leuk verblijf tijdens een vakantie, zijn recreatiewoningen ook hele interessante objecten om in te beleggen. Maar wat is er nou belangrijk bij het aankopen van een recreatiewoning? Waar moet je op letten?

De omgeving

Wanneer je zelf op vakantie gaat wil je natuurlijk op een mooie locatie komen. De omgeving en het park spelen hierbij een grote rol. Je kan bij jezelf nagaan of het park ‘netjes’ is en bekijken wat de VVE (als die er is) voor plannen heeft in de toekomst. Dit heeft namelijk direct invloed op jouw (toekomstige) recreatiewoning en het rendement daarvan.

Wonen of vakantie

Permanente bewoning is op weinig recreatieparken toegestaan en zo af en toe wordt het gedoogd door de betreffende gemeente. Als je een recreatiewoning koopt op een park waar de permanente bewoning gedoogd wordt, loop je het risico dat het ooit misschien toch niet meer gedoogd wordt en als je had gerekend op een vaste huurstroom door langdurig te verhuren, kan dat net even jammer zijn voor je rendement. Houd hier dus rekening mee.

Tip van Flip: reken beide scenario’s door voor je een recreatiewoning aankoopt. Dus ga uit van vakantieverhuur (bijvoorbeeld 15 dagen per maand of misschien wel alle dagen) en maak een rendementsberekening maar als jouw ambitie of back up plan is om de woning langdurig te verhuren: maak dan ook een rendementsberekening met die situatie. De huurstroom is dan vaak een stuk lager namelijk.

Verhuur

Wanneer er permanente bewoning is toegestaan kun je jouw recreatiewoning verhuren zoals een “normale” woning. Is permanente bewoning verboden? Dan verhuur je het dus echt als een recreatiewoning (dus weekendjes, midweken etc.). Dit brengt over het algemeen meer huuropbrengsten omdat je een recreatiewoning tijdens vakanties vaak prima kunt verhuren voor €100 – €200 per dag. Daartegenover staat wel dat er meer werk verricht moet worden om de woning te verhuren. Jouw gasten moeten worden “ingecheckt”, er moet vaker worden schoongemaakt etc.

De verhuur van een recreatiewoningen voor korte verblijven is te regelen via verschillende platforms, een veelgebruikte is AirBnB. Dit is een platform waar vraag en aanbod samen komen, oftewel: verhuurders en huurders. Als verhuurder is het mogelijk om je in te schrijven met jouw recreatiewoning, huurders kunnen jouw vinden volgens hun zoekcriteria en de boeking zo gepiept!

Door het grotere verloop van huurders zul je dus ook na moeten denken over de sleutelafgifte, schoonmaakkosten en het onderhoud. Hiervoor is het natuurlijk ook mogelijk om het beheer uit te besteden, op parken als Landal en CenterParcs is dit zelfs vaak verplicht. Zij regelen dan alles met betrekking tot de verhuur en jij betaalt daar een percentage voor per boeking of periode. Houd in je rendementsberekening wel rekening met deze kosten want die kunnen makkelijk oplopen tot 15% van de huurinkomsten.

”Houd in je rendementsberekening wel rekening met alle mogelijk bijkomende kosten, deze kunnen namelijk makkelijk oplopen tot 15% van de huurinkomsten.

Erfpacht of eigen grond

Vaak vergeten, maar niet geheel onbelangrijk. Want van wie is die grond nou eigenlijk waar jouw recreatiewoning op staat? Zo’n 15% van de recreatiewoningen in Nederland staat niet op eigen grond, maar op erfpacht grond. Heel eenvoudig gezegd is de erfpacht een jaarlijkse bijdrage die je betaald aan de parkeigenaar of gemeente om gebruik te mogen maken van de grond waar jouw recreatiewoning zich op bevindt. Als je kijkt naar de waarde van het vastgoed, is het gunstiger om een recreatiewoning op eigen grond te kopen. Vaak zijn recreatiewoningen niet zo bestendig gebouwd als “normale” huizen dus vaak gaan ze geen 30 jaar mee. Maar als je ook eigenaar van de grond bent, houdt dat natuurlijk wel zijn waarde of misschien stijgt die waarde zelfs wel. Dit maakt ook dat je recreatiewoningen op eigen grond, vaak een stuk makkelijker kunt financieren dan recreatiewoningen waar erfpacht of huur van de grond van toepassing is.

Voor en nadelen?

Natuurlijk brengt beleggen in elk type vastgoed risico’s met zich mee en dit is dan ook niet anders bij recreatiewoningen. Als we specifiek kijken naar recreatiewoningen moet er rekening gehouden worden met het werk wat verricht moet worden om de woning voor een korte periode te verhuren. Het is dus ontzettend belangrijk om de kosten voor de verhuur goed te berekenen en mee te nemen in je rendementsberekening.

Het grootste voordeel aan recreatiewoningen is dat je ze voor een relatief lage prijs kunt aankopen en vaak kunt verhuren voor een hoge prijs, het gevolg hiervan is natuurlijk een mooi rendement. Daarnaast kun je zo af en toe ook zelf genieten van een heerlijke vakantie in jouw eigen recreatiewoning!

Ben je opzoek naar een recreatiewoning of wil je de ervaringen lezen van andere beleggers? Op het platform van Actief zijn verschillende beleggers te vinden die ontzettend veel van recreatiewoningen af weten. Plaats hier jouw vraag voor andere beleggers!

Comment(01)

 1. Rob Roos
  19 juni 2021

  Zoals ik beloofd heb bij het voorstellen, laat ik hierbij mijn ervaringen:

  Het chalet is in de loop der tijd zowel permanent als recreatief verhuurd geweest. Onze ervaring is opgedaan op de Veluwe, waar sinds een paar jaar de overheid het programma “Vitale vakantieparken” heeft. Hierbij werken een aantal gemeenten samen om verloedering tegen te gaan en levensvatbare parken te steunen. Een aantal parken zijn wat achterhaald, maar de prijzen van onroerend goed is in die gevallen een stuk lager.

  Recreatieve verhuur
  Dit kan veel lucratiever zijn dan permanente verhuur. Zoals Chanel schrijft is verhuur mogelijk via AirBnB, maar een andere optie is booking.com. Het principe is nagenoeg gelijk, maar het is opvallend dat booking.com meer boekingen in een vroeg stadium oplevert en AirBnB veel lastminute. Beiden combineren levert dan ook het beste resultaat.
  Een nadeel, vind ik, is dat het niet mogelijk is om vaste dagen voor in- en uitchecken aan te maken. Het is meest praktisch dat in- en uitchecken alleen op bijvoorbeeld maandag en vrijdag plaats vindt.

  Toeristenbelasting
  Dit kan per toerist betaald worden, maar er kan ook voor gekozen worden om dit voor een vast bedrag af te kopen. Zelf hebben wij ervoor gekozen om dit af te kopen en dit in de prijs te verwerken. Het scheelt in administratie, maar ook in rompslomp richting je gast.

  Verhuur via een park
  Ik miste bij verhuur via het park de inrichting van de vakantiewoning. Vaak stelt het park hier bepaalde eisen aan of levert de inrichting aan. Als iets stuk gaat, dan regelen zij dat het goed komt. Het voordeel is uiteraard ontzorgen, het nadeel is het kostenplaatje.

  Permanente verhuur
  Permanente verhuur levert een constante stroom aan inkomsten tegen minimale inspanning. Binnen de permanente verhuur kun je grofweg 2 groepen huurders onderscheiden:
  – Verhuizende mensen, die hun eigen verkocht hebben en wachten op oplevering van hun woning;
  – Noodgedwongen: een groep van mensen, die door bijvoorbeeld een scheiding of door hun financiële positie een vakantiewoning huurt.
  Met de eerste groep is er natuurlijk meer roulatie, maar zij zijn vaak bereid iets meer te betalen en betalen ook beter. Daarnaast wordt de eerste groep nog wel geaccepteerd door de gemeente in een vakantiewoning waar geen permanente bewoning toegestaan is. In sommige gemeenten kan hiervoor dus ontheffing aangevraagd worden.

  Een ieder, die begint met het verhuren van een vakantiewoning in eigen beheer, moet zichzelf goed afvragen hoe hij schoonmaak en onderhoud regelt. Wekelijks komt de eindschoonmaak terug.

  Zo dat is het voor nu. Als er vragen zijn, dan verneem ik dat graag.

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *