Ons aanbod

AANBOD
TIP Open nu je eigen Actief omgeving Dit wil ik

In sommige gevallen kan het zijn dat een verhuurder vraagt of er iemand garant kan staan. Maar wat is dat eigenlijk?

Borg staan of garant staan betekent dat een derde partij er voor instaat dat de betaling van de huur plaatsvindt, mocht de bewoner die om de een of andere reden niet (meer) kunnen betalen. Als garant teken je daarvoor een verklaring; een garantstelling.

Wanneer heb ik een garant nodig?
Verhuurders stellen soms als norm dat de huurder een x aantal keer de huurprijs moet verdienen. Indien dit niet het geval is dan zou de verhuurder kunnen vragen om een garant. Zo heeft de verhuurder meer zekerheid van het ontvangen van de huur. Het is in sommige gevallen zelfs verplicht om een garant te regelen ongeacht de financiële situatie.

Wie kan er voor mij garant staan?
Dit kunnen bijvoorbeeld de ouders zijn, of broer of zus, maar het komt ook voor dat bijvoorbeeld een werkgever de garantstelling tekent. Het is dus niet verplicht om een familielid aan te dragen, al gaat de voorkeur daar wel vaak naar uit. Hou er rekening mee dat de garant waarschijnlijk ook gescreend zal worden op inkomensgegevens. Van een “kale kip” kun je immers niet plukken.

Waar ben ik als garant nou precies verantwoordelijk voor?
Je komt in beeld op het moment dat de huurder financiële ondersteuning nodig heeft. Denk dan bijvoorbeeld aan:
– Het niet meer kunnen betalen van de huur.
– Schade aan de woning en de huurder kan dit niet financieren.
– Kosten die gemaakt zijn voor het inzetten van deurwaarder- en incasso kosten.
Let er dus op dat je niet alleen verantwoordelijk bent voor de huurstroom, maar ook voor andere financiële verplichtingen die het huren van woonruimte met zich meebrengt.

Waar moet ik op letten als ik een garantstelling teken?
Zorg er voor dat je actief betrokken bent bij de overeenkomst tussen huurder en verhuurder. Zo weet je wat de kosten en de afspraken zijn en raak je minder snel verrast. Zorg er daarnaast ook voor dat je inzicht hebt in de huidige financiële situatie van de persoon waar je garant voor staat. Overleg daarnaast wat jullie doen als het lijkt mis te gaan. Blijf in contact met elkaar en zorg ervoor dat je blijft praten. Zo kun je samen kijken naar de beste oplossing. Jij bent immers nu ook verantwoordelijk voor het betalen van de huur.

Maak kennis met ons!

Bent u nieuwsgierig geworden naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!