Kan ik mijn overwaarde gebruiken voor een belegging?

W e krijgen vaak de vraag of je je overwaarde van je huidige woning kunt gebruiken voor een nieuwe belegging. En wie kan daar nou beter uitleg over geven dan een hypotheekadviseur zelf? Vandaar dat wij Wilco Aalbers van ‘’Meesters In Hypotheken’’ hebben gevraagd om daar meer duidelijkheid over te geven. Je leest het in deze blog!

Wilco geeft aan: ‘’Onze ervaring is dat het opnemen van de overwaarde vaak het meeste rendement geeft.’’ Waarom? Eenvoudigweg omdat je momenteel al leent voor 1% rente, wat bij een verhuurhypotheek niet kan. Daarnaast hebben veel mensen geen dikke spaarrekening, maar is de overwaarde iets wat door de tijd heen is opgebouwd. Juist door die overwaarde in te zetten wordt het uiteindelijke rendement hoger en ontstaan er mogelijkheden die vooraf niet bedacht werden.

Gedragscode Hypothecaire Financieringen

Je hebt te maken met de ‘’Gedragscode Hypothecaire Financieringen’’ die in zekere zin bepaalt wat je kunt lenen. Er zijn hierin twee pijlers:

· Je moet voldoende inkomen hebben voor het aanpassen / verhogen van de hypotheek;
· Je woning moet voldoende waard zijn, wat ook logisch is, anders heb je geen overwaarde 😉

Verder is het inkomen een belangrijk punt. Wetgeving heeft bepaald welk inkomen er voor een bepaalde hypotheek nodig is. Sommige mensen hebben helaas niet de mogelijkheid om overwaarde uit te zetten in cash, doordat het inkomen te laag is. Een normale hypotheekberekening, die je op het internet op meerdere plekken wel kunt vinden, gaat vaak uit van een hypotheek die je gebruikt voor de aankoop en/of verbouwing van je woning. Je maandlast wordt beoordeeld alsof het volledig op te geven is in Box 1 (werk en woning). Maar als je geld bij leent voor de aankoop van een tweede woning, dan valt dit deel van de lening in Box 3. Je hebt het namelijk niet nodig voor je eigen woning. Omdat de rente over dit deel niet aftrekbaar is, is de toetsing bij de bank ook wat strenger. Het is dus raadzaam een hypotheekadviseur vooraf te laten beoordelen wat je kunt lenen op basis van je inkomen én waarde van je woning.

Laat je goed voorlichten

De fout die gemaakt wordt is dat klanten (maar ook banken en onafhankelijk adviseurs) vaak verkeerd of onvolledig worden voorgelicht. Zo is het nog steeds mogelijk om een aflossingsvrij hypotheekdeel te kiezen, ook al heb je dat nu niet. Dit wordt vaak niet verteld maar het is mogelijk. Het is natuurlijk belangrijk om de voor-, en nadelen te bespreken, maar het kan wel, waardoor soms de uiteindelijke cashflow bij je verhuurde pand véél beter uitkomt. Een betere cashflow kan zorgen dat je volgende aankoop dichterbij is dan je denkt! Een goed advies is daarom van groot belang. Een tip die Wilco mee kan geven is: vraag een goede onafhankelijk hypotheekadviseur mee te kijken naar jouw hypotheek om te zien wat er mogelijk is met jouw overwaarde. Zoek een hypotheek adviseur waar ze ook veel mensen advies geven over de verhuurhypotheek zodat je alles onder één dak hebt, wat het traject vervolgens ook een stuk makkelijker maakt. Zo hebben de hypotheek adviseur van Meesters in Hypotheken al veel van onze leden bij Actief mogen voorzien van een nieuwe hypotheek!

Juist door die overwaarde in te zetten wordt het uiteindelijke rendement hoger en ontstaan er mogelijkheden die vooraf niet bedacht werden.
– Wilco Aalbers

Zou jij graag jouw situatie willen bespreken of heb jij een vraag voor ons of misschien wel voor Meesters In Hypotheken? Geef het aan bij jouw vastgoedcoach!

Het kantoor van Meesters In Hypotheken werkt samen met 40 geldverstrekkers maar slechts een deel van deze geldverstrekkers vindt het goed als je je overwaarde gebruikt voor het financieren van andere zaken, bijvoorbeeld een tweede woning. Zij kijken dan samen met de klant naar de betaalbaarheid, de voor-, en nadelen maar ook naar de risico’s. Want uiteindelijk is het de bedoeling dat je de maandlast van je eigen woning kunt blijven betalen, ook ná de verhoging. Om die reden nemen zij de lopende hypotheek kritisch onder de loep om te kijken of dat beter en wellicht voordeliger kan. Ze hebben veel voorbeelden van klanten die de hypotheek hebben verhoogd en minder zijn gaan betalen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *