Hefbomen zorgt voor meer power.

D

at het hefboomeffect je kracht vergroot zal je al wel weten, maar heb je dit ooit toegepast op geld? ‘’Maar geld is toch helemaal niet zo heel zwaar? Waarom heb ik dan een hefboom nodig?’’ In dit geval gaat het om een fictieve hefboom, maar het effect is vergelijkbaar! 

Hoe meer rendement, hoe meer vreugde.

Wil jij je vermogen zo snel én zo hard mogelijk laten groeien? Dat snappen wij bij Actief natuurlijk volledig. 😏 Het hefboomeffect is hier een mooi hulpmiddel voor, dit zorgt er namelijk voor dat je vermogen sneller groeit. In een relatief korte periode kan het daarmee namelijk mogelijk worden om een vastgoedportefeuille op te bouwen. Kort gezegd gebruik je geleend geld om meer geld te verdienen dan wat je betaalt aan aflossing en/of rente. Doordat de kosten van je financiering lager zijn dan het rendement dat je haalt, verdien je eigenlijk geld met het geld dat je leent. Dit zorgt ervoor dat jij sneller kunt groeien.

Waar moet je op letten?

Elke belegging brengt natuurlijk risico’s met zich mee en ook bij het hefboomeffect dient daar rekening mee gehouden te worden. De waarde en/of vraag naar vastgoed kan fluctueren, wat voor verschillende risico’s kan zorgen. Denk hierbij aan een belegging die onder water komt te staan. Dit wil je uiteraard voorkomen. 💁‍♀️

Zwembandjes

Onder water staan is natuurlijk niet wenselijk. Echter is het zo dat zolang je het niet verkoopt in deze periode, je er weinig van zal merken (zolang je aan jouw verplichtingen kunt voldoen natuurlijk). Maar soms zijn er toch onverwachte omstandigheden waardoor je de belegging wel zal moeten verkopen en je kunt blijven zitten met een schuld. Een ‘’gezonde’’ verhouding, die wij bij Actief vaak aanraden, is 30/70. Dit wil zeggen dat er 30% eigen vermogen geïnvesteerd wordt met daarbij 70% financiering. Als de markt dan wat minder wordt, moet het wel heel heftig zijn wil de waarde van jouw vastgoed, minder worden dan die 70% die jij hebt geleend.

Sneeuwbal effect

Als kind hebben we allemaal weleens een sneeuwbal gerold. De sneeuwbal wordt groter naarmate je deze verder rolt. Dit komt doordat de sneeuwbal een steeds groter oppervlak krijgt en hier meer aan kan blijven plakken. Verplaats deze gedachte eens naar geld in de zin van opbrengsten: hierbij is het namelijk ook mogelijk om rendement op jouw rendement te creëren.

Stel je voor dat je (fictief) begint met een belegging van €10,- en verdient hier 10% rendement op na een jaar. Jouw €10,- is na een jaar €11,- geworden. Je houdt het geld in je belegging en een jaar later is de waarde van jouw belegging zelfs €12,10 geworden. Op deze manier creëer je een rendement over het voorgaande rendement en is je geld dus voor jou aan het werk! Einstein noemt dit dan ook het 8e wereldwonder 😉 .

Kortom: door gebruik te maken van het hefboomeffect kun je met geleend geld, geld verdienen. Als je vervolgens het rendement van jouw belegging opnieuw belegt, creëer je ook nog eens rendement op rendement en dan ga je helemaal als de brandweer. 🚒

Wil je nou meer weten over het hefboomeffect en het 8e wereldwonder? Koop dan ‘Koop je rijk’ geschreven door onze eigen Myrthe waarin ze dit nog veel uitgebreider uitlegt.

Vanzelfsprekend kun je ook jouw vastgoedcoach vragen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *