Je huis verzekeren bij verhuur, hoe zit dat precies?

Deze blog zou interessant kunnen zijn voor jou als je jouw woning gaat verhuren. Want het is misschien niet het eerst waar je aan denkt zodra je jouw woning wil gaan verhuren maar het is wel heel belangrijk: de juiste verzekering voor jouw huis. Niet iedere verzekeraar dekt namelijk standaard de schade die is veroorzaakt door een huurder. Hoe dit nou precies zit leggen we je uit in deze blog. We geven hierin uitleg om dit zo goed mogelijk te regelen!

Voor het verzekeren van je woning (en eventueel je interieur) bestaan er diverse soorten verzekeringen. Denk hierbij aan de inboedelverzekering, de opstalverzekering en de woonverzekering. Onderstaand lichten we ze kort toe.

Opstalverzekering Een opstalverzekering dekt de schade aan de woning en alle onroerende zaken die bij de woning horen. De kans is groot dat je al een opstalverzekering hebt. Hypotheekverstrekkers stellen het namelijk vaak verplicht om een dergelijke verzekering af te sluiten. Daarnaast is een opstalverzekering vaak geregeld vanuit een VvE. Heb je geen verzekeringsplicht vanuit de hypotheekverstrekker? Dan is een opstalverzekering niet verplicht. We kunnen het echter wel aanraden om je goed te laten verzekeren tegen schade aan de woning omdat schade aan bijvoorbeeld de muur flink kan oplopen.

Met een opstalverzekering verzeker je je huis en alles wat daarin vastzit. Denk aan de muren, de schutting in de tuin en bijvoorbeeld de schuur. Ook een ingebouwde vaatwasser valt onder de opstalverzekering. Deze verzekering dekt altijd de schade waar je zelf niets aan kunt doen: schade door bijvoorbeeld blikseminslag.

Inboedelverzekering De inboedelverzekering dekt, zoals de naam het al zegt, schade aan de inboedel. Dit zijn alle spullen die niét aan de woning vastzitten en die dus verplaatsbaar zijn. Zo valt een ingebouwde vaatwasser niet onder de inboedel maar het keukengerei weer wel. Wil je jouw woning gemeubileerd verhuren? Dan is de inboedel in jouw eigendom. Dat betekent dat jij zelf verantwoordelijk bent voor een verzekering. Een inboedelverzekering afsluiten is niet verplicht maar we raden het wel aan.

Waar je wel op moet letten: mocht je dergelijke verzekeringen afsluiten, dan zijn deze over het algemeen alleen gericht op privégebruik. Ga je jouw woning verhuren? Dan gelden er vaak andere regels. Zo wordt de schade door een huurder bij sommige verzekeraars alleen gedekt met een aanvullende module of met een speciaal soort verzekering. Andere verzekeringen dekken wel de schade als je één huurder hebt maar niet als jouw huis door meerdere huurders wordt bewoond.

Of je goed verzekerd bent hangt dus volledig af van het type verzekering én de verzekeraar. We kunnen je dus aanraden om contact op te nemen met de verzekeraar wanneer je jouw woning gaat verhuren.

Heb je een bepaalde vraag over het verzekeren van je te verhuren woning of twijfel je ergens over? Bekijk de Actief App voor meer informatie.

Word vriend van Actief.

Draag jij ons en alle gratis content een warm hart toe en wil je zelf profiteren van nog meer voordeel?

© 2023 Alle rechten voorbehouden.