fbpx
 

VastgoedOverdrachtsbelasting verdwijnt voor starters

september 9, 2020

Overdrachtsbelasting verdwijnt voor starters

Starters op de woningmarkt hebben het de laatste jaren steeds moeilijker.. Door onder andere weinig aanbod in betaalbare huizen en studieschuld die invloed heeft op de leencapaciteit maakt dat het dat het lastig is om als starter een huis te kopen. De overheid heeft hier een maatregel voor genomen, namelijk; het afschaffen van overdrachtsbelasting voor starters. Hieronder lees je wat voor invloed dit heeft op de huidige situatie van de woningmarkt en wat de voor-, en nadelen zijn van dit besluit.

Wat is de huidige situatie?

Momenteel betaald iedereen die een huis koopt overdrachtsbelasting over de koopsom, dit percentage is momenteel 2%. Een voorbeeld hiervan; stel je koopt een huis voor €250.000,-, dan is de overdrachtsbelasting €5.000,- (dit is die 2%). Een pittig bedrag dus! Je betaalt overigens geen overdrachtsbelasting als je een nieuwbouwhuis koopt

Wat gaat er precies veranderen?

Om starters tegemoet te komen heeft de overheid besloten om de overdrachtsbelasting af te schaffen. Starters in de leeftijdscategorie van 18 tot 35 jaar hoeven dan vanaf januari 2021 géén overdrachtsbelasting meer te betalen. Dit kan al snel duizenden euro’s schelen! Als starter is het mogelijk om uiteindelijk meer te lenen door deze tegemoetkoming.

Wat voor invloed heeft dit op de huidige markt?

Aan deze maatregel zit zowel voordelen als nadelen. Een nadeel is dat de overdrachtsbelasting voor beleggers stijgt van 2% naar 8%. Dit geldt ook voor het aankopen van een tweede woning.

Nog een bijkomend gegeven is doordat starters op de hoogte zijn van deze veranderingen, zij proberen de koop uit te stellen naar januari 2021.

Heb jij nou vragen met betrekking tot de overdrachtsbelasting? Vraag het aan jouw vastgoedcoach!