fbpx
 

VastgoedVvE – Vereniging van eigenaren

augustus 19, 2020

VvE - Vereniging van eigenaren

Als je een appartement koopt, dan heb je bijna altijd te maken met een VvE; oftewel een Vereniging van Eigenaren. Alle eigenaren van een appartement in een complex betalen maandelijks een vast bedrag: de VvE bijdrage. Van dat bedrag wordt een deel van het onderhoud gedaan (zoals het schoonhouden van het portiek of de portiekverlichting) en de verzekering van het gebouw loopt via de VvE.

Een goed functionerende VvE is belangrijk. De VvE kijkt vooruit en reserveert geld, zodat het appartementencomplex er in de toekomst (hopelijk nog steeds) goed uitziet en goed onderhouden is. Via een VvE investeer je in de toekomstbestendigheid van het complex. Een goed functionerende VvE draagt dus bij aan de waardevastheid van een woning. De risico’s die komen kijken bij een slecht draaiende VvE zijn onder andere:

· Daling van de huizenwaarde
· Hoge kosten voor renovaties en onderhoud
· Geen prettige leefomgeving voor de bewoners

Wil je een appartement kopen dan kan het dus verstandig zijn om altijd na te gaan of er sprake is van een VvE en of deze goed functioneert. Maar hoe onderzoek je of de Vve het goed doet? Stel dan de volgende vragen of ga op onderzoek uit naar de volgende punten:

  • Hoe hoog is de VvE bijdrage en waarop is deze gebaseerd?
  • Is er een MJOP opgesteld? (MJOP = een MeerJaren OnderhoudsPlan)?
  • Vergaderd de VvE minimaal 1 x per jaar?
  • Hoe zit het met de verzekeringen. Welke verzekeringen zijn er afgesloten en heeft de VvE nagedacht over een bestuursaansprakelijkheidsverzekering?
  • Welke besluiten zijn er de afgelopen jaren genomen? (Zijn er überhaupt besluiten genomen de laatste jaren?)
  • Hoe gaat de VvE met klachten om?
  • Ga het Huishoudelijk Reglement na. Staan er ongeldige artikelen in?

Je kunt ook een VvE Check laten uitvoeren door partijen die hierin gespecialiseerd zijn en je kunt de makelaar ook vragen of hij of zij met je mee wil denken over het functioneren van de VvE.

Het voordeel van een VvE is dus dat je zelf geen geld voor onderhoud opzij hoeft te zetten omdat dit onder de verantwoordelijkheid valt van de VvE. Als je een rendementsberekening maakt dan neem je de onderhoudskosten daarin mee. Of je het geld voor het onderhoud zelf reserveert of voor de VvE dat maakt niet uit, alleen het wordt nadelig als de VvE bijdrage veel hoger is dan jij zelf zou reserveren voor onderhoud of als het onderhoud niet (goed) gepleegd wordt. Laat je dus niet verrassen en onderzoek hoe goed de desbetreffende VvE draait.

Heb je nog een vraag omtrent de VvE? Vraag gerust onze vastgoedcoaches om je te helpen!