fbpx
 

VastgoedWie is er verantwoordelijk voor de schade aan mijn bedrijfspand?

augustus 13, 2020

Wie is er verantwoordelijk voor de schade aan mijn bedrijfspand?

Het wil nog wel eens voorkomen dat een huurder een bedrijfspand net wat minder netjes achterlaat dan je als verhuurder had willen zien. En dan hebben we het niet over proppen papier op de grond maar échte schade aan bijvoorbeeld vloeren of muren; schade die niet zomaar verholpen is en waar ook nog eens een prijskaartje aan hangt om op te lossen. Wie draait er in zo’n situatie voor de kosten op? Gaat de rekening naar de huurder, of mag je zelf betalen? In deze blog leggen wij uit hoe het zit én wat er gebeurt wanneer een proces-verbaal bij aanvang van een huurovereenkomst wordt vergeten.

Wat zegt de wet?

Volgens de Algemene Bepalingen die van toepassing zijn op de Huurovereenkomst van bedrijfsruimte, is een huurder altijd verantwoordelijk voor de schade die hij of zij zelf veroorzaakt, tenzij de huurder kan bewijzen dat deze schade er al was of door de verhuurder is toegebracht.

Vaak komt eventuele schade pas aan het licht bij de eindoplevering. Is er dan bij het aangaan van een huurovereenkomst geen proces-verbaal van oplevering opgesteld? Dan wordt het lastig om te bewijzen wie er verantwoordelijk is voor de schade. Om dit te voorkomen is het handig om altijd een proces-verbaal van oplevering op te stellen.

Wat is een proces-verbaal van oplevering dan precies?

Een proces-verbaal van oplevering is een document waarmee bij aanvang van de huurovereenkomst de staat van het pand wordt vastgelegd. Door precies aan te geven waar eventuele gebreken zich bevinden worden latere discussies over gebreken en het onderhoud hiervan voorkomen. Voor de volledigheid wordt dit document vaak voorzien van foto’s en wordt er ook direct vastgelegd wat wel en niet tot het gehuurde behoort. Zo weet zowel huurder als verhuurder waar hij of zij aan het einde van de huurperiode aan toe zijn.

Proces-verbaal vergeten?

Het kan zijn dat deze vergeten wordt. Er kan dan discussie ontstaan over hoe de bedrijfsruimte opgeleverd moet worden. In dit geval kun je altijd terugvallen op een artikel uit de Algemene Bepalingen. Zijn er aan het einde van de rit gebreken en geeft de huurder aan dat dit bij oplevering al het geval was? Dan zit de huurder in een lastig pakket: deze moet namelijk bewijs hiervan leveren.

Geen of onvoldoende bewijs? Dan zal de huurder de gemaakte kosten om de schade te herstellen moeten vergoeden. Als verhuurder zal je hem of haar dan in gebreke moeten stellen.

Jouw bedrijfspand verhuren?

Hulp nodig bij het opleveren van jouw bedrijfspand óf hulp nodig met het verhuren van jouw bedrijfspand? Kijk dan eens op www.actief.nl/diensten