fbpx
 

VastgoedWie betaalt voor de gemeentelijke aanslagen?

augustus 6, 2020

Wie betaalt voor de gemeentelijke aanslagen?

Ben jij verhuurder of huurder van een bedrijfspand? Dan zijn er een hoop dingen om rekening mee te houden. Waaronder een aantal gemeentelijke aanslagen die flink in de papieren kunnen lopen. De onroerendezaakbelasting, reinigingsrecht en rioolrecht zijn hiervan de bekendste. Maar wie is er in welk geval verantwoordelijk voor deze gemeentelijke aanslagen? Voor bedrijfspanden gelden namelijk andere regels dan voor woningen. Wij leggen het uit!

Van eigenaar naar huurder – heffing doorbelasten

Steeds meer gemeenten kiezen ervoor om lokale heffingen (zoals rioolheffing en onroerendezaakbelasting) te verschuiven van gebruiker naar de eigenaar. Je kunt hier op voorhand al rekening mee houden, door een artikel in je huurovereenkomst op te nemen zodat de mogelijkheid ontstaat om deze heffing door te belasten aan de huurder. Zo bent je altijd voorbereid wanneer de gemeente waarin je bedrijfspand zich bevindt de gebruikersheffing vervangt door een eigenarenheffing.

Onroerendezaakbelasting (ook wel ''ozb'' genoemd) betalen

Zowel eigenaar als gebruiker van een bedrijfspand moet onroerendezaakbelasting betalen. Deze ozb bestaat uit twee soorten: een eigenaren- en een gebruikersbelasting. De naam zegt het eigenlijk al, de eigenaar betaalt een eigenarenbelasting en de huurder betaald een gebruikersbelasting. Hoeveel ozb je moet betalen is afhankelijk van de WOZ-waarde van het pand. De gemeente stelt op basis van deze waarde een ozb-percentage vast.

Waarom betaal ik ozb?

De opbrengsten van de onroerendezaakbelasting worden gebruikt om voorzieningen waar iedereen gebruik van maakt, stand te houden. Denk hierbij aan; wegen, plantsoenen en openbare verlichting.

Rioolheffing betalen

Wie er verantwoordelijk is voor het betalen van de rioolheffing is volledig afhankelijk van de locatie van het bedrijfspand. Ook de hoogte van deze heffing is locatieafhankelijk. Via de site van de desbetreffende gemeente kun je hier van alles over vinden. Ook hier wordt weer onderscheid gemaakt tussen gebruikers en eigenaren.

Waarom betaal ik rioolheffing?

Wie er verantwoordelijk is voor het betalen van de rioolheffing is volledig afhankelijk van de locatie van het bedrijfspand. Ook de hoogte van deze heffing is locatieafhankelijk. Via de site van de desbetreffende gemeente kun je hier van alles over vinden. Ook hier wordt weer onderscheid gemaakt tussen gebruikers en eigenaren.

Let op bij meerdere eigenaren:

Wanneer er meerdere eigenaren zijn, kunnen zowel de ozb als de rioolheffing worden opgelegd aan één van deze eigenaren. Over het algemeen is de oudste (degene die het langst eigenaar is) eigenaar ‘’de sjaak’’.

Afvalstoffenheffing en reinigingsrechten betalen

Voor het ophalen van huis- en/of bedrijfsafval worden er afvalstoffenheffing en reinigingsrechten betaalt. De rekening is in dit geval voor degene die gebruik maakt van de gemeentelijke reinigingsdienst. Bij bedrijfsafval is degene die die overeenkomst heeft afgesloten verantwoordelijk voor het betalen van de reinigingsrechten.

Jouw bedrijfspand verhuren?

Dan is het altijd verstandig om deze zaken van tevoren goed uit te zoeken. Zo weet je vooraf waar je allemaal rekening mee dient te houden. Hulp nodig bij het verhuren van jouw pand? Kijk dan even op onze site onder het kopje ‘’diensten’’ of doe ons een belletje! 085-8081270.