fbpx
 

VastgoedGoed nieuws voor beleggers!

juni 24, 2020

Staatssecretaris schrapt plan vermogensrendementsheffing en zoekt alternatief

Het plan van het kabinet Rutte om de belasting op spaargeld en beleggingen in Box 3 aan te passen vanaf 2022 gaat voorlopig van tafel! Het plan om sparen licht te belasten in Box 3 en beleggen zwaar gaat niet door. De staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief heeft de plannen van zijn voorganger Menno Snel van tafel geveegd.

De voornaamste reden waarom Hans Vijlbrief deze plannen heeft afgekeurd; “er wordt een te groot verschil gemaakt tussen geld dat mensen over hun rendementen uit beleggingen betalen ten opzichte van wat ze over hun spaarrente betalen. Dat onderscheid zou volgens de bewindsman juridisch heel snel kapotgeschoten zijn”, en is volgens zijn politieke oordeel ook oneerlijk’’.

Dit betekent dat de aanpassing van Box 3 die voor erg veel particuliere vastgoedbeleggers nogal ongunstige gevolgen zou hebben, voorlopig van de baan is. Er wordt nu eerst gezocht naar een “meer simpel” tussentijds voorstel om spaargeld en beleggingen eerlijker te belasten.

Momenteel is het vermogensrendementsheffing in Box 3 gebaseerd op een fictief rendement. Dit percentage loopt op naarmate iemand meer vermogen heeft. De spaarrentes zijn al langere tijd zeer laag, waardoor de rente onder het niveau ligt van de effectieve belasting.

Wat is nou de oplossing voor dit probleem? Volgens het kabinet van Rutte moest er een scherper onderscheid komen tussen spaargeld en beleggingen. Spaargeld zou dan lager belast worden en de belasting op beleggingen zou fors omhooggaan. Dit plan is dus van de baan want de enige échte oplossing volgens mr. Vijlbrief is om het reële rendement te belasten. Het grote probleem hierbij is dat de Belastingdienst de precieze rendementen van beleggingen moeilijk kunnen achterhalen.

De intenties van mr. Vijlbrief voor de nieuwe oplossing zijn vooral gericht op het ontzien van kleine spaarders en beleggers en er wordt daarom overwogen om het bedrag waarover spaarders en beleggers geen belasting betalen aanzienlijk te verhogen als dat kan.

Wil je meer weten over Box 3 of heb je hier al specifieke vragen hierover? Vraag het onze vastgoedcoaches!