fbpx
 

VastgoedServicekosten

juni 19, 2020

Wat houden deze kosten precies in en wat zijn geen servicekosten?

Een huurprijs is vaak opgedeeld in kale huur en servicekosten die boven op de kale huur van een woning komen. Maar wat houden deze kosten precies in? En wat valt er niet onder servicekosten?

Wat valt er onder servicekosten?

Onderstaande kosten kunnen vallen onder de noemer ‘’servicekosten’’;

• Kosten voor energie (bijvoorbeeld voor elektriciteit, gas en water). De verhuurder kan deze kosten doorberekenen bij individueel verbruik, of de kosten verdelen aan de hand van een verdeelsleutel;
• Kosten voor huisvesting, materialen en het salaris van de huismeester. Bij deze kosten mogen alleen de kosten voor de werkzaamheden van de desbetreffende huurder worden opgenomen. Deze dienen te worden verdeeld aan de hand van een redelijke verdeelsleutel;
• Administratiekosten. Over het algemeen bedragen de administratiekosten 5% van de totale servicekosten;
• Kosten voor herstelwerkzaamheden en schoonmaak;
• Kosten voor het gebruik van meubels en stoffering. Hiervoor kan er per jaar 20% van de verkoopwaarde in rekening worden gebracht.

Wat zijn geen servicekosten?
  • zorgservicekosten, zoals kosten voor maaltijdverstrekking, verpleging en alarmservice;
  • belastingen en heffingen, zoals rioolrechten. De verhuurder kan bepaalde kosten en heffingen wel aan de huurder doorberekenen, maar niet via de servicekosten. Eigenaren krijgen de rekening voor eigenaarsheffingen (zoals de onroerendezaakbelasting) en gebruikers (huurders) voor gebruikersheffingen (zoals de afvalstoffenheffing). De aanslag voor de afvalstoffenheffing komt op naam van de gebruiker van het pand. Bij meervoudig gebruik van een pand (zoals particuliere kamerverhuur) gaat deze aanslag naar de eigenaar/verhuurder.

Kortom; je brengt als verhuurder een voorschot servicekosten in rekening en zodra de werkelijke kosten berekend zijn, reken je die af met jouw huurders. Dit is verplicht (dus ook het laten zien van de opbouw en de werkelijke kosten) en moet 1 keer per jaar voor 1 juli gebeuren.

Heb je een vraag over servicekosten? Stel ‘m aan onze vastgoedcoaches en zij helpen je er graag mee!