fbpx
 

VastgoedHet belang van isoleren bij verduurzaming

juni 10, 2020

Het belang van isoleren bij verduurzaming

Tegenwoordig hechten mensen steeds meer waarde aan de duurzaamheid van hun woning. Ook het isoleren van de woning kan daar een enorme positieve bijdrage in zijn. Vooral in de wintermaanden zal er in een goed geïsoleerd huis veel minder warmte worden verspild. In de zomermaanden zal er juist minder gebruik gemaakt hoeven worden van bijvoorbeeld de airco, waardoor het huis een stuk zuiniger is in gebruik.

Wist je dat tot wel 30% van de warmte via het dak verloren kan gaan als er geen sprake is van goede isolatie? Ook nog eens 20% van alle warmte verdwijnt via de muren en 10% via de vloer van een woning. Door middel van goede isolatie beperk je deze getallen tot het minimum. Dit heeft niet alleen positieve invloeden op het milieu, maar ook in de portemonnee kan het een hoop schelen! De stookkosten worden er een stuk lager door en de woning wordt er een stuk comfortabeler door omdat er bijvoorbeeld geen sprake meer is van tocht. Daarnaast liggen de energiezuinige huizen ook nog eens beter in de markt, mocht je ook weer de keuze maken om het huis te verkopen.

Tegenwoordig mag je er bij nieuwbouwwoningen van uitgaan dat het huis over het algemeen goed is geïsoleerd. Het zijn vooral de oudere woningen, vooral de woningen die voor 1976 zijn gebouw, waar nog een hoop winst geboekt kan worden!

Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren. Je kan kiezen voor vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie of isolatieglas.

De besparing die je met deze maatregelen doet hangt af van bijvoorbeeld het type woning. Een tussenwoning kan ongeveer 15% gasverbruik besparen terwijl dit bij een vrijstaande woning soms wel op kan lopen tot 30%.

Er zijn dus genoeg redenen om te overwegen of verduurzaming middels isolatie een optie zou kunnen zijn. Maar we geven je er nog 1; er zijn verschillende gemeenten die subsidies verstrekken voor het isoleren van een woning. Je kunt bij je eigen gemeente nagaan of dit ook in jouw gemeente geld. In 2020 is er een isolatie subsidie waarmee het mogelijk is om een deel van de kosten terug te krijgen. De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis ontvang je als je minimaal 2 maatregelen neemt om het energieverbruik in jouw woning te verlagen. Daarnaast ontvang je ook subsidie als je advies over isoleren inwint.

Wil je hier meer over weten of heb je een specifieke vraag voor ons omtrent dit onderwerp (of andere onderwerpen natuurlijk)? Stel ze aan onze vastgoed coaches en zij helpen jou verder!