fbpx
 

VastgoedVastgoed kopen zonder eigen geld?

mei 26, 2020

Wat is er mogelijk? En hoe begin je?

Je kunt vastgoed kopen zonder geld.Als je een aankoop wilt doen zonder eigen geld, moet je 100% financieren echter de meeste financiers , financieren maximaal 80%. Dan “mis” je dus 20% wat je normaal aan eigen vermogen meeneemt .  In de praktijk zien we vaak dat kopers in zo’n constructie die 20% lenen van een belegger, familielid of kennis en deze over een vaste periode terugbetalen met een rentepercentage óf het geld lenen van eigen onderneming.

Als je voor zo’n constructie kiest, zal je goed moeten vastleggen wat de afspraken zijn. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de financier van de overige 80%, deze wil namelijk zien dat de financiering verstrekt wordt aan een ‘’zekere’’ partij en als jij 0,0 eigen geld hebt, kom je vaak niet heel ‘’zeker’’ over dus gaan ze kritisch kijken naar de afspraken die je hebt gemaakt met degene die jou het ‘’eigen vermogen’’ leent.

Meestal wil de persoon die dit geld leent ook meer zekerheid dan woord of een overeenkomst dus zien we vaak dat in deze situatie een ‘’tweede recht van hypotheek’’ wordt gevestigd. De hoofdfinancier heeft het eerste recht van hypotheek dus als jij niet kan betalen, mogen zij het vastgoed verkopen om zo toch betaald te krijgen. Dit is ook hoe het werkt met tweede recht van hypotheek. Meestal moet de hoofdfinancier hier wel toestemming voor geven en daarom is het niet altijd even makkelijk om in zo’n constructie te financieren.

Of dit verhaal ook korter kan? 😉 Het is dus mogelijk om vastgoed te kopen met 0 eigen geld maar dan zal je een belegger/familielid/vriend/o.i.d. bereid moeten vinden om jou het eigen vermogen te lenen waarbij diegene bij voorkeur niet meer zekerheid wil dan alleen een overeenkomst, omdat je dan met je hoofdfinancier moet overleggen of de andere geldverstrekker een tweede echt van hypotheek mag vestigen.