fbpx
 

ActiefJaarlijkse huurverhoging vrije sector gemaximeerd

mei 17, 2020

Jaarlijkse huurverhoging vrije sector gemaximeerd

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties komt met maatregelen om de woningmarkt voor starters en mensen met een middeninkomen beter toegankelijk te maken. De minister maximeert de jaarlijkse huurverhoging voor de vrije sector, wil een opkoopbescherming invoeren en gaat het mogelijk maken om tijdelijke huurcontracten te verlengen.

Maximering jaarlijkse huurverhoging

De jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector wordt gemaximeerd op inflatie +2,5%. Minister Ollogren werkt momenteel aan een wet waarin de verhoging, net als bij sociale huurwoningen, ten hoogste inflatie plus 2,5% is. Het gaat hierbij om een tijdelijke regel.  Deze maximering zorgt ervoor dat ook huurders in de vrije sector weten waar zij aan toe zijn en niet onverwacht te maken krijgen met huurverhogingen. Nu zit er geen maximum aan de huurverhoging in de vrije sector en vragen verhuurders er soms 5 tot 6 procent bij. Ollogren wil hier een einde aan maken.

De maximale jaarlijkse stijging van de huur wordt hiermee gelijkgetrokken met huurders van een sociale huurwoning. Om dit mogelijk te maken wordt een wetvoorstel voorbereid. De minister van Binnenlandse Zaken geeft aan: “Iedereen moet prettig en betaalbaar kunnen wonen. Juist nu, in deze onzekere tijd, is een dak boven je hoofd extra belangrijk. Daarom werk ik hard aan maatregelen om de betaalbaarheid van woningen te verbeteren en excessen tegen te gaan’’.

Dit is best een ingrijpende maatregel en omdat er in Nederland maar 7% verhuurd wordt in de vrije sector en slechts 1,5% van alle huurwoningen een huur boven €1000,- heeft, vinden wij dit ook niet meteen de meest logische regulering. Als belegger met woningen in de vrije sector dien je dus voortaan goed op te letten hoe je de huurprijsverhoging uitvoert en met welke percentages. Als je hier meer over wil weten; neem contact op met onze vastgoedcoaches.

Opkoopbescherming

Gemeenten krijgen de tijdelijk mogelijkheid om in buurten waar dat nodig is, een opkoopbescherming in te voeren. Dit moet voorkomen dat betaalbare koopwoningen voor starters en mensen met een middeninkomen worden opgekocht door beleggers in de verhuur. Ook voorkomt het dat de leefbaarheid van een wijk onder druk komt te staan doordat alle koopwoningen worden opgekocht. Aankoop voor verhuur is niet altijd ongewenst en moet in specifieke gevallen mogelijk blijven.

Bijvoorbeeld als het gaat om een woning die wordt verhuurd in het middensegment. De gemeente moet dan de mogelijkheid hebben om voor de wijken waar de opkoopbescherming geldt, een vergunning af te geven om verhuur wel mogelijk te maken. Ook hiervoor wordt een wetsvoorstel voorbereid.

Wij begrijpen dat het lastig is om een betaalbare koopwoning te vinden maar begrijpen niet goed waarom minister Ollongren ervoor kiest om de markt voor beleggers zo te reguleren. In Nederland is er nog steeds een tekort van meer dan 300.000 woningen. Naar onze mening zou het enorm helpen als de nieuwbouw van woningen gestimuleerd wordt vanuit de overheid. Wij denk denken dat beleggers graag investeren in die markt maar ze doen dit nu weinig vanwege allerlei hordes m.b.t. vergunning etc. Op het moment dat hier betere samenwerking is tussen belegger en overheid, zou dat meer problemen kunnen oplossen dan het verder reguleren van de bestaande markt.

Tijdelijke huurcontracten langer mogelijk

De mogelijkheid om een tijdelijk huurcontract te verlengen wordt verbeterd. Een regulier tijdelijk contract kan nu eenmalig worden afgesloten. Er wordt gekeken of het mogelijk is om te verlengen met 1 of 2 jaar tot een maximumperiode van 3 jaar. Zo kan een verhuurder meer maatwerk aanbieden en hebben huurders meer flexibiliteit. Er wordt een wetsvoorstel voorbereid om dit mogelijk te maken.

Op dit moment is het niet mogelijk om een tijdelijk huurcontract te verlengen voor een korte periode, het is enkel mogelijk om een tijdelijk huurcontract te verlengen tot een contract voor onbepaalde tijd. Niet alle verhuurders kunnen of willen hun pand voor onbepaalde tijd verhuren, daarom kan de huidige wet de reden zijn om het contract op te zeggen. Voor de huurder is het nu moeilijk om een andere woning te zoeken. Net als dat het voor de verhuurder nu ook een lastige tijd is om een nieuwe huurder te vinden. Deze spoedwet biedt de huurder en de verhuurder de mogelijkheid om het huurcontract tijdelijk te verlengen.

Dit is wat ons betreft een gunstige wijziging, op deze manier krijgen huurders en verhuurders meer mogelijkheden om een passende overeenkomst te sluiten.

Uitgebreider willen lezen over de brief van de Tweede Kamer? Dat kan via deze link:
https://tinyurl.com/ya39z8tj