VastgoedWat jij kan doen om meer op te vallen en meer kans te maken op een (particuliere) huurwoning?

maart 23, 2020

De vraag naar een huurwoning is op dit moment enorm groot.
Ben jij ook opzoek naar een huurhuis?
Hierbij 5 tips om meer kans te maken op een huurwoning.

Tip 1: Maak een dossier aan met de volgende documenten:

Bewijs van inkomen:
Zorg ervoor dat je de loonstroken (of een ander bewijs van inkomen) van de afgelopen 3 maanden in je dossier verwerkt.
Een ander bewijs van inkomen kan bijvoorbeeld zijn:
• Je (werk)contract.
• Als je ondernemer bent zorg dan voor jaarcijfers.
• Je eigen vermogen (bijvoorbeeld je gespaarde geld op je spaarrekening)

Garantsteller:
Heb je misschien iets minder inkomen? Zorg er dan voor dat iemand garant voor je wil staan. De garantsteller tekent “mee” met het contract. Hij of zij verklaart hierbij medeverantwoordelijk te zijn voor het betalen van de huur.
• Als je een garantsteller hebt, zorg er dan ook voor dat je het bewijs van inkomen van de garantsteller in je dossier verwerkt!
• Met een garantsteller loopt de verhuurder minder risico op het mislopen van huur en is daarmee dus een extra zekerheid voor de verhuurder! (+ punten hier!)

Verhuurdersverklaring:
Als je op dit moment een huis huurt of hebt gehuurd vraag dan een verhuurdersverklaring op. Je oude verhuurder verklaart hierbij dat je de huur altijd netjes hebt betaald en dat er geen gekke dingen zijn voor gevallen. Een extra zekerheidje voor je toekomstige verhuurder!

Persoonsgegevens
• Zorg voor een apart A-4tje met je NAW-gegevens
• Inclusief een kopie van je ID-kaart of paspoort (het is geen verplichting om deze van te voren mee te sturen ivm de AVG, maar wel handig voor de verhurende partij. Zeker het overwegen waard dus! Streep eventuele gevoelige informatie door).
Deze gegevens zijn nodig voor het uitvoeren van een huurderscheck

Tip 2: Maak het persoonlijk!

Door de hoeveelheid interesse moet de verhuurder of verhurende partij soms door enorme stapels heen. Het is af en toe net een sollicitatieproces. Dus ga bij jezelf na; hoe kan je het persoonlijker maken, hoe val jij nét even meer op dan de rest. Schrijf bijvoorbeeld een (korte) introductie over jezelf of maak een introductie video. Tip: Maak het absoluut niet te lang. Het gaat erom dat je nét even wat extra moeite hebt gedaan dan de rest én dat de verhuurder al iets meer beeld heeft van wie je bent. Is het te lang? Dan bestaat de kans dat je aanvraag helemaal niet wordt doorgelezen, simpelweg omdat het te veel tijd in beslag neemt!

Tip 3: Keep calm!

Het kan uiteraard enorm spannend zijn als je zit te wachten op een uitnodiging voor een bezichtiging of iets dergelijks. Maar dring jezelf niet op! Dus bel niet elke dag voor een status update. Als elke potentiele huurder dat gaat doen werkt het niet fijn voor de verhurende partij. Laat weten dat je beschikbaar bent én goed bereikbaar en dat je enorm uitkijkt naar een reactie! Het verhuren van een woning duurt ongeveer 1 tot 2 weken (dus van aanmelding tot officieel verhuurd). Hou dat in gedachten!

Tip 4: Hou rekening met overige kosten

Bij het huren van een huis komen vaak nog aanvullende kosten. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van de borgsom en eventuele kleine klusjes zoals het behangen en leggen van laminaat. Bereken of alle overige kosten haalbaar zijn voor je en laat weten dat deze kosten geen problemen voor je zullen opleveren.

Tip 5: Blijf op de hoogte van het aanbod

Kijk niet alleen op Funda, maar houd ook de sociale mediakanalen, websites en mailinglijsten van lokale makelaarskantoren in de gaten. Bij Actief werken we bijvoorbeeld met een mailinglijst van geïnteresseerden. Deze geïnteresseerden worden eerst op de hoogte gesteld per mail voordat het huis op andere kanalen komt. In 9 van de 10 gevallen wordt de woning via deze lijst direct verhuurd.